Wanneer gebruik je een rollator?

Een rollator gebruik je op het moment dat iemand inlevert op het gebied van zelfstandigheid tijdens het bewegen. Een rollator verbetert de mobiliteit en biedt, indien goed ingesteld, meer zekerheid bij het lopen voor ouderen en/of minder validen. In sommige gevallen wordt het gebruik van een rollator aanbevolen door een expert. Dit kan een fysiotherapeut of ergotherapeut zijn. Je kunt er ook zelf voor kiezen een rollator aan te schaffen. 

Wanneer heb je een rollator nodig?

Je hebt een rollator nodig op het moment dat er instabiliteit ontstaat bij de dagelijkse beweegtaken. Die taken verschillen voor een ieder. Een rollator komt langzaam in het leven van de gebruiker. In het begin zal deze vooral buiten gebruikt worden voor langere wandelingen. Achter een rollator lopen kan zowel binnen als buiten. Naarmate de tijd vordert en de mobiliteit verder afneemt is het gebruik van een rollator in huis logisch. Dit is een stuk gewenning en uiteindelijk gemak.

 

Wanneer gebruik je een rollator?

 

Voor- en nadelen van een rollator

Een van de voordelen van een rollator is het verhogen van de mobiliteit. Gebruikers kunnen over het algemeen langer en verder lopen dan dat zij zonder rollator kunnen. Daarbij kan een rollator dienen als boodschappentas, uitrust plek met het plateau en bepaalde rollators hebben zelfs een paraplustandaard. Dit noemt men rollator hulpmiddelen. Twee nadelen zijn het gebruik van de rollator en de grote. Binnenshuis heeft het vaak niet de voorkeur om een rollator te gebruiken terwijl dit eigenlijk wel noodzakelijk is door de grote. Het gebruik van de rollator zelf is ook niet eenvoudig. 

Hoe gebruik je een rollator 

Je gebruikt het hulpmiddel als ondersteuning en niet om op te leunen. Het belangrijkste is het goed afstellen van de rollator. Als alles goed staat is het belangrijk vanaf het begin goed te lopen. Er moet eigenlijk geen verschil te zien zijn tussen het lopen met rollator en zonder rollator. Dit is trainbaar en zal indien goed aangeleerd automatisch gaan.

Rollatorband.nl heeft een voor het aannemen van de juiste houding achter een rollator een hulpmiddel ontwikkeld. De Rollator Rugband. Met deze band neem je onbewust de juiste houding aan achter de rollator en voorkom je klachten die ontstaan door het verkeerd gebruiken van het hulpmiddel. 

De rollatorband is een ADL oplossing voor mensen met een rollator.

Bekijk het product