Lopen met rollator

Lopen met rollator is voor gebruikers een grote stap. Desondanks vergroot het hulpmiddel het beweeggeluk aanzienlijk en vergroot het voor veel mensen de mogelijkheden om gezond te blijven leven. Er zijn veel verschillende rollatoren en bijbehorende rollator accessoires. Het belangrijkste is echter de lichaamshouding. Vanuit de houding loopt men automatisch ook goed achter de rollator. 

Hoe loop je met een rollator? 

Het lopen achter de rollator begint bij de juiste rollator afstellingen. De handvatten moeten ter hoogte van de polsen uitkomen en de voeten moeten tussen de wielen blijven tijdens het wandelen. Naast de juiste afstellingen is het een kwestie van een natuurlijke houding aannemen. Een rechte rug en een ontspannen houding zorgen voor het optimaal rendement uit de rollator. Goed lopen achter de rollator resulteert in langere en minder vermoeiende wandelingen. Het brengt het beweeggeluk terug. 

lopen met rollator richting de zorgprofessional

Beginnen met lopen achter de rollator

Bij de start van het lopen achter de rollator is het belangrijk dat u de houding direct goed aanleert. Iets afleren is moeilijker dan iets aanleren. Het oefenen met een expert, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, is zeker aan te raden. Veel gebruikers kopen de rollator online en hebben daardoor niet de juiste kennis om het hulpmiddel op de juiste manier in te zetten. Ook het advies voor eventuele hulpmiddelen voor de rollator.

Stappenplan lopen met een rollator

1. Stel de rollator op de juiste hoogte af

De handvatten ter hoogte van de polsen

2. Controleer of de voeten tussen de wielen staan

Een te grote afstand tussen die handvatten en voeten zorgt voor een kromme rug bij het lopen

3. Loop met een rechte rug (alsof u de rollator niet gebruikt)

De juiste ergonomische houding verhoogt het beweeggeluk voor de rollatorgebruiker.

Lopen achter een rollator buiten over de weg

Let op. Hang geen tassen aan het stuur deze kunnen in de weg hangen bij het lopen. Manoeuvreren over stoepranden en obstakels is het makkelijkst met gebruik van de remmen. Dit voorkomt dat de rollator gaat rollen tijdens het optillen van het hulpmiddel. 

Rollator Rugband

De Rollator Rugband is een ADL-hulpmiddel en ondersteunt gebruikers bij het lopen achter de rollator. Door de band te gebruiken kantelt het bekken automatisch onder het lichaam waardoor de juiste houding ontstaat. Bekijk de rollatorband