Een rollator afstellen


Een rollator afstellen

Een rollator geeft bewegingsvrijheid voor de gebruiker. Het lopen wordt makkelijker door de extra steun die het hulpmiddel biedt bij het bewegen. Wanneer de rollator op de juiste hoogte wordt afgesteld, geeft deze optimale ondersteuning en is de kans op vallen verkleind.

ROLLATOR HOOGTE INSTELLEN 

Het instellen van de rollator gaat via de handvatten. De gebruiker van de rollator moet in een ‘normale’ houding tussen de handvatten gaan staan. Het is belangrijk dat er goed gecontroleerd wordt dat de gebruiker zo rechtop mogelijk staat. Laat je armen ontspannen langs het lichaam hangen. Voor optimaal gebruik en een goede hoogte van de rollator dienen de handvatten op polshoogte uit te komen. 

Een rollator afstellen

 1. Ga rechtop achter de rollator en tussen de rollatorhandvatten staan
  voeten tussen de rollatorwielen bij het afstellen van de rollator
 2. Ontspan de armen en stel de handvatten in ter hoogte van de pols
 3. Zet de handvatten goed vast, zodat deze niet terug zakken bij druk
 4. Zorg dat de voeten ten alle tijden tussen de achterwielen blijven
  rollator afstellen geslaagd

  ROLLATOR AFSTELLEN 

  De referentie bij het afstellen van de rollator is het normale lopen. De rollator is een ondersteunend middel. Wanneer de gebruiker te veel leunt gaat deze automatisch harder rollen waardoor de verkeerde houding ontstaat. Lopen hoort ontspannen te zijn, het krampachtig vasthouden van de rollator kan klachten en druk geven in andere delen van het lichaam. 

  VEEL VOORKOMENDE FOUTEN BIJ HET INSTELLEN VAN EEN ROLLATOR 

  In veel gevallen is de rollator te hoog ingesteld. De armen worden bij het afstellen op 90 graden gehouden. Door de rollator te hoog af te stellen is er te weinig steun en is het effect van de ondersteuning volledig weg. De rollator te laag afstellen komt zelden voor, maar resulteert in een voorover gebogen houding met veel druk op de polsen. 

  Niet alle rollators komen tot een bepaalde hoogte. Meet voor het bestellen van een rollator dan ook alvast de hoogte tot aan de polsen op. Zo voorkom je een verkeerde aanschaf. 

  Meer informatie over het lopen met een rollator

  DE ROLLATORBAND

  Rollatorband.nl is de trotse ontwikkelaar van De Rollator Rugband. Een van Neopreen ontwikkelde band die de gebruiker van een rollator op een natuurlijke manier dwingt de juiste houding aan te nemen. Door het elastische effect van de band is deze geschikt voor binnen en buiten. De rollatorband is een ADL oplossing voor mensen met een rollator.

  Klik hier voor meer informatie